Een culinaire trip in
4 seizoenen

Van grond tot bord – #1 Appel

Wim Lybaert bezoekt Hof ‘t Klokhuis (Sint-Denijs) met Pieter-Jan Rombaux (Bistro Rombaux) en Robin Roef (Ijssalon FlavouRRs)

Gepubliceerd op

Johan Harrie en Marijke Verrue startten hun fruitteelt- bedrijf in 1991. Hij, een landbouwerszoon, is van opleiding bio-ingenieur en werkte 15 jaar in de luchtfotografie toen hij interesse kreeg in de fruitteelt. Zij bracht de familiehoeve en gronden in en samen bouwden ze, met hun hele gezin, een fruitteeltbedrijf uit met ook een zorg- en bezoekboerderij en vakantieverblijf.

Johan vertelt dat ze het fruit niet enkel telen, maar veel ervan ook ter plaatse verwerken. Jaarlijks wordt er 30.000 liter fruitsap geperst; appelsap, maar ook sappen van appel in combinatie met ander fruit van eigen kweek. Zoon Dieter specialiseert zich in het vinden van de meest geslaagde smaakcombinaties.

Nomen est omen: bij Hof ’t Klokhuis ligt de focus op de appelteelt, met 16 appelsoorten. Daarnaast levert de boomgaard 5 soorten peren en 6 soorten pruimen, en worden er ook druiven en noten geteeld. Bij de fruitteelt hoort ook de kweek van bijen, nodig voor het bestuiven van de bloesems. De bijenkasten liggen op veilige afstand van de bomen en dus de fruitplukkers. Bij Hof ’t Klokhuis, pionier in het aanbieden van de zelfpluk van fruit, komen immers veel mensen – jong en oud – hun fruit plukken.

BIO MET BRIO

Alles wat hier gebeurt, gebeurt met respect voor de natuur en dat voel je. Fruit dat op de grond is gevallen, wordt niet weggegooid, maar gebruikt voor de fruit- sappen. De pulp die overblijft na het persen, wordt veevoeder of meststof voor de bomen.

Straks krijgt de aandacht voor duurzaamheid officiële erkenning: Marijke en Johan willen het biolabel halen dat hun ecologische werkwijze zichtbaarheid geeft.

Wim leert dat hij de rupsen in zijn tuin kan bestrijden met bacteriën en virussen zoals carpovirusine. Marijke vult aan:’bioteelt is zoeken naar evenwicht’. Soms gebruiken ze nog bio-gecertificeerde producten tegen ziektes, maar bij Hof ’t Klokhuis passen ze ook andere, natuurlijke manieren toe om de teelt te beschermen. Zo staat het gras tussen de bomen nu lang. In de vroege lente wordt het kort gehouden als bescherming tegen nachtvorst, want kort gras slaat overdag warmte op die ’s nachts wordt afgegeven. Twee graden Celsius kan het verschil maken tussen een geslaagde en een gehavende oogst. Door het gras na de vorstperiode te laten groeien, worden sluipwespen aangetrokken en die vernietigen de schadelijke wollige bloedluis.