Een culinaire trip in
4 seizoenen

De vaste ingrediënten van Kookeet

#1 — Elk jaar een thema

Elk jaar werken we met een thema en inspirator. Dit jaar is het thema GROND, gekozen door inspirator en Bruggeling Wim Lybaert: “Grond is de oorsprong van alles. Het is de basis voor de moestuin, de terroir voor wijn… Alles staat of valt met voedzame grond. We zoeken weer onze wortels op… back to the roots. Op alle niveaus – van de voedselproductie tot het klaarmaken en het proeven van de gerechten – gaat Kookeet terug naar de basis.

#2 — Het verhaal achter …

… de grond van de chefs
De chefs die al kokend hun persoonlijk verhaal brengen. Terug naar de oorsprong op zoek naar de drijfveren en inspiratie van de chef. We willen het verhaal brengen over iedere chef.

… de grond van de gerechten
We zijn op zoek naar het verhaal achter het recept: hoe is een chef ertoe gekomen? Welke herinneringen hangen er aan vast? Wat is de inspiratie? We hebben ook aandacht voor de voedselbron. We willen inzicht geven in de voedselketen en informatie over de producten. We willen de bezoekers bewuster maken waar hun eten vandaan komt.

#3  — Verbindingen creëren

Kookeet laat samenwerken met alle culinaire partners, chefs, de hotelscholen Spermalie en Ter Groene Poorte, producenten, enz…

#4  — Meer beleving

We verhuizen van locatie en trekken naar het Grootseminarie met zijn grote weide en verschillende binnen- en buitenlocaties. De bezoeker zal op Kookeet iets beleven, wat op restaurant niet mogelijk is. We willen opnieuw alle zintuigen prikkelen … het gras onder onze voeten voelen, de chefs passioneel zien koken, het houtvuur ruiken, …

#5 — Duurzaamheid

We zetten in op duurzaamheid, lokale producten, korte keten, seizoensgebonden ingrediënten … bewust consumeren.

Kookeet culinair festival 2020

Het foodfestival Kookeet 2020 beloofde een parcours van zeven zintuiglijke eetbelevingen te worden, een creatieve speeltuin waar Brugse chefs en enkele gastchefs hun grenzen samen konden verleggen. Er zou gewerkt worden rond het thema GROND met Wim Lybaert als inspirator. Kookeet zou ook het stationsplein verlaten en het publiek voortaan verwennen in de prachtige tuinen van het Grootseminarie. Maar ook Kookeet bleef niet gespaard door de coronacrisis, het festival gaat even in de koelkast tot september 2021!

Vier seizoenen

Het festival gaat dan wel de koelkast in, maar de Brugse chefs blijven met goesting koken en Wim Lybaert blijft Kookeet inspireren. En hoe! Vanaf 25 september zet Kookeet elk seizoen één weekend lang (vrijdag en zaterdag) de culinaire rijkdom van Brugge in de kijker. Gedurende één jaar word je vier keer meegenomen op een culinaire trip, op het ritme van de seizoenen. Bij de start van ieder seizoen, selecteert Wim Lybaeert drie producten die typisch zijn voor het seizoen en passen in het thema GROND. De deelnemende Brugse topchefs gaan met de voorgestelde producten aan de slag en creëren elk vanuit hun eigen invalshoek een gerecht op menu. We starten de culinaire trip bij het rijkste seizoen: de herfst, die start op het einde van de oogsttijd en brengt zelf een ongelooflijke rijkdom van producten voort. Wim Lybaert daagt voor de herfst onze chefs uit met groenlof, vis en appel.

Brugge, stad van de gastronomie

Brugge is niet zomaar één van de gastronomische centra van Europa. Twee gereputeerde scholen – Spermalie en Ter Groene Poorte – leiden culinair talent op dat internationaal furore maakt. Niet minder dan 35 Brugse chefs worden aanbevolen door Michelin, Gault &  Millau en Bibgourmand. Nergens ter wereld vind je ook zoveel sterrenrestaurants geconcentreerd in en rond een stad. Brugge is dé plek om te genieten van de culinaire geneugten van Belgisch toptalent!